Wat moet je zeker doen in Athene?

Wat moet je zeker doen in Athene?

Je hebt een stedentrip naar Athene gepland en bent in de stad voor een lang weekend.
Wat moet je zeker doen als je in Athene bent? Uiteraard wil je de bekende bezienswaardigheden zien en bezoek je de Akropolis, de heilige rots van de stad. Maar waar ga je naar toe als je ook het minder toeristische gedeelte van Athene wilt leren kennen? In dit blog geef ik je insider tips om Athene tussen de Grieken te beleven.

Ga winkelen rondom de centrale markt

Evripidou is een van mijn favoriete straten in Athene. Je vindt het net voor de centrale markt als je vanaf het Monastirakiplein komt.
De Evripidoustraat zit vol traditionele kruiden- en delicatessenwinkels, de beste plek om souvenirs te kopen voor thuis.
Bahar is de bekenste kruidenwinkel van Athene, je vindt hier alle gedroogde Griekse kruiden, peulvruchten, verschillende soorten rijst en nog veel meer.
Miran is al sinds 1922 een begrip in Athene. Wat begon als geen piepklein winkeltje van een Armeense gastarbeiders familie is uitgegroeid tot een van de bekendste delicatessenwinkels van Griekenland.

Diner of lunch met livemuziek…. en niet in de Plaka

De Grieken houden van (veel) eten, liefst in gezelschap van (veel) vrienden en met zoveel mogelijk lawaai (lees live muziek). De meeste toeristen laten zich in de Plaka naar binnen lokken op een van de gezellige terrasjes. Sla dit een keertje over en waag je in een van de minder populaire wijken van Athene, de kleine steegjes net achter de centrale markt. Hier vindt je de taverna Klimataria die al sinds 1946 een begrip is in de stad. Dagelijks kookt eigenaresse Maria traditionele Griekse gerechten in gastra’s (een soort traditionele slowcooker). Hier eet je heerlijk mals vlees en andere mageirefta (gekookte gerechten) en geniet je van de traditionele muziek. De Grieken zelf staan tegen het einde van de avond vaak op de tafels staan te dansen. Let op: de Griekse taverna’s doen niet aan een rookbeleid!
Taverna Klimataria: Plateia Theatrou, halte Omonia

Bezoek de studentenwijk Exarcheia

In Exarcheia vind je een van de meest indrukwekkende musea van Athene, het Nationaal Archeologisch museum.
Het is niet de meest rustige wijk van de stad. Naast een studentenwijk (de universiteit van Athene staat hier) is het ook de wijk van anarchisten, drugsverslaafden, kunstenaars en jonge ondernemers. Politie is daarom volop aanwezig.
In Exarcheia vind je ontzettend veel ouderwetse boekenwinkels op de Emmanuel Benaki straat.
Hier kom je om (goedkoop) te eten in traditionele taverna’s of knusse restaurants in de Valetsiou straat of om iets te drinken in een van de gezellige cafeetjes.

Ga eens een kerkje binnen

Het Grieks orthodoxe geloof speelt nog steeds een belangrijke rol in het leven van de Grieken.
Orthodox betekent “volgens de juiste doxa of eredienst”. Bijna alle Grieken zijn lid van de Griekse kerk.
Overal in de stad vind je kerken, maar een aantal hele mooie kleine kerken op weg van de Plaka richting de Akropolis. Ook al is de dienst voor de meeste van ons onbegrijpelijk, het blijft de moeite waard zo’n kerkje eens van binnen te bekijken. Het wordt als onbeleefd beschouwd om een kerk te betreden als je schouders en knieen onbedekt zijn. Deze regel geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Kolonaki en het Lykavittos

Kolonaki is de chiqueste wijk van Athene met mooie boetiekjes en winkels zoals Louis Vouitton en Prada. Op het Dexameni plein vind je gezellige terrassen en ’s avonds verandert de wijk in een hip uitgaanscentrum vol exclusieve bars. Niet goed voor je portemonnee, maar zeker de moeite waard.
Kolonaki ligt aan de voet van het Lykavittos, het hoogste punt van Athene. Vanaf de Ploutarchou straat gaat er een treintje naar de top. Hier geniet je van een geweldig uitzicht over Athene.

Start je verblijf in Athene met een fietstour

Met een fietstour krijg je in 3 uur tijd een heel goed beeld van de stad. Je bezoekt de hoogtepunten van Athene en hoort interessante verhalen over de Griekse geschiedenis en cultuur.
Met de fietstours van Let’s Meet in Athens ben je verzekerd van een Nederlandstalige gids die je plekjes laat zien waar je normaal niet zou komen.

 

 

2017-03-15T18:18:47+00:00